-->

Sebelah Sayap

Tuesday, 8 May 2012

@HaziqAbdAziz dan @shukri_rembau Memperlekeh Majlis Fatwa!!


Tudia!! Dia dah buat fatwa sendiri.. apa nak jadi dengan puak pakatan rakyat nie.. bile Majlis fatwa Kebangsaan buat fatwa pon mereka cakap Majlis Fatwa Malaysia nie "tukang sikat bulu ketiak". Rupa-rupanya dia nie lagi pandai dari orang yang memang dah mahir dengan hal-hal agama. 
 Majlis Fatwa : Jangan Berjalan Sebelah Kaki, Nanti Pincang Mengatur Langkah
Saya membaca laporan akhbar tentang kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof Tan Sri Dr Abdul Shukor Hussin tentang  Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan yang memutuskan haram untuk umat Islam menyertai perhimpunan atau demonstrasi yang bertujuan tidak baik, melanggar undang-undang dan kekacauan di dalam negara. Menurut laporan akhbar, beliau menyatakan bahawa Islam membenarkan mencari keadilan tetapi melaui tindakan beradab.
Saya setuju bahawa perhimpunan yang bertujuan untuk mencetuskan huru hara dan merosakkan harta benda adalah haram. Bagaimanapun, apabila dikaitkan dengan himpunan BERSIH 3.0 yang dikatakan menimbulkan huru hara, saya berpandangan bahawa kenyataan tersebut dikeluarkan dengan hanya menggunakan sebelah mata.
Mata yang digunakan pula adalah kabur dengan cermin mata yang telahpun rosak. Saya menghormati ahli-ahli Majlis Fatwa Kebangsaan dengan setinggi-tinggi perhormatan namun dalam hal ini saya amat berbeza dengan pendirian yang dikemukakan oleh Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan ini.
Tidakkah disedari bahawa Himpunan Bersih 3.0 bukannya bertujuan untuk mencetuskan huru-hara? Himpunan ini menggariskan lapan tuntutan untuk membersihkan pilihanraya bukannya mencetuskan huru-hara jauh sekali untuk menjatuhkan kerajaan melalui jalan raya. Jika dikatakan menggunakan cara beradab dibenarkan, maka suka saya bertanya, apakah jalan beradab yang lebih aman melainkan pergi dan duduk?
Pernahkah Majlis Fatwa memandang dan memahami di sebalik lapan tuntutan yang dikemukakan oleh BERSIH untuk mengatasi isu pengundi hantu dan penipuan di dalam pilihanraya yang implikasinya lebih besar kepada negara? Saya yakin bahawa fatwa ini hanya laporan akhbar pro kerajaan sahaja tanpa mendapat penjelasan dari penganjur BERSIH 3.0 sebelum membuat pertimbangan. Justeru, soalan saya ialah fatwa kah namanya sekiranya tanpa penjelasan dari kedua-dua belah pihak, terus sahaja dijatuhkan hukuman?
Huru-hara tercetus jika ia dihalang. Andaikan himpunan di Gua Musang dan RTC, Kota Bharu ketika kedatangan Perdana Menteri baru-baru ini ke Kelantan dihalang dan disembur dengan air, tidak mustahil ia turut menjadi huru-hara.  Jika BERSIH berhimpun dianggap haram, apa pula hukum perhimpunan Presiden UMNO di Gua Musang dan RTC baru-baru ini yang tujuannya jelas mengajak rakyat menukar kerajaan Kelantan?
Justeru cukuplah saya mengatakan, jangan berjalan sebelah kaki, nanti pincang mengatur langkah. Salam hormat saya buat Majlis Fatwa Kebangsaan.
Dengan hormat,
NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,

mat rasa Tok Guru diorang pon tak cakap HARAM, tapi diorang nie yang ilmu agama tak berapa nak dalam boleh pulak cakap haram. walaupun Tuan Guru cakap Bersih3.0 nie tak haram..bla3..tapi dia tetap menerima fatwa yang telah dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.. Lu ape cer?? mat rasa apabila ideologi yang dibawa keterlaluan, maka cara akan akan menghalalkan matlamat. BRO!! agama first!!! biar laa kene cincang lumat sekali pon, jangan pernah meletakkan ideologi yang lu bawak lebih tinggi dari agama. 


Sangat kurang ajar..mat hanya mampu cakap diorang nie kurang ajar dan tak boleh di ajar lagi..si haziq nie satu hal, dah laa pointer bawah 2..kene gantung lagi..agak-agak kalau macam nie attitude dia..ntah berapa tahun laa dia nak grad..maybe maksimum 6 tahun tue tak cukup..then dia akan buat demo dekat UM untuk tambah masa pengajian dekat UM..kahkahkah!!

P/S: kalau dah tak tau agama, jangan laa pandai-pandai cakap Haram.. HARAM jadah punye orang..

Dah Singgah Komen Sikit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...